Friday, March 24, 2023

Kreativitet og fordybelse


 

Collage og påskeklip

Kreativitet handler for mig ikke så meget om at ”få lavet noget” som ”at lave noget”. Jeg kæmper altid lidt med sproget her – det danske ”Kreativitet” er lidt klodset forbundet med det lidt gammeldags ”kreere” (hvor tit siger vi det?).

 

Det engelske Creativity er skønnere forbundet med create, der selv i bydeform lyder som noget man godt gider. CREATE! Yes ma’am. Det gider jeg godt.

 

Jeg gider også gerne fordybe mig – det sker faktisk ofte helt af sig selv - at jeg glemmer tid og sted, og endnu federe: glemmer mig selv.

 

At sætte mig selv derhen hvor mit hoved holder op med at styre og mine hænder tager over – er for mig det fedeste sted. Det er ren spa – i hvert fald for mig.

 

Så jeg sætter mig hen, ret bevidst, og ret regelmæssigt. Jeg synes ikke altid jeg har tid – og synes jeg har tusind andre ting jeg burde gøre. Pligter og mere fornuftige gøremål, der hver dag presser sig på. For slet ikke at nævne de ufornuftige – tidsrøverne – alt det der flimrer (som min salig far sagde, dengang det var det, i retrospektiv relativt uskyldige, TV-apparat der var tidsrøveren). Men for mig svarer det til at springe måltider over: jeg kan godt, men jeg bliver gnaven senere.  

 

Hvad gør du? Sætter du dig velvilligt? I trods? Sætter du dig langt sjældnere end du ville ønske? Eller slet ikke? Og hvad sker der når du gør?


No comments:

Post a Comment